Over Marieke
Beelden kunstenares
Geboren te Ede – Nederland en woonachtig in Schipperskerk, Limburg, Nederland. Ze komt uit een kunstenaarsfamilie, haar vader Charles was schilder en graficus. Beschermvrouwe van Mandoline Orkest de Strings in Stein, Kapel Eige Wies in Schipperskerk, voorzitter van schaakclub De Raadsheer, voorzitter van MEG Sittard-Geleen en gastvrouw van Consortium Grens Maas.
De vele gezichten van
Marieke
"Mijn hoofd redeneert en twijfelt,
Mijn ziel, mijn Zelf heeft zich hiervan losgemaakt
en wacht vol vertrouwen op de dingen die komen
gaan, omdat alles komt zoals het voor ons
voorbestemd is en zo zullen wij het ook ervaren."
Geschiedenis van de Schipperskerk
De kerkwijding vond plaats op 18 december 1949 door de bisschop van Roermond, mgr. G. Lemmens, beter bekend als “vadertje bisschop”, die de Schipperskerk roemde als “‘n sjoon plekske” en waarover hij kapelaan Engwegen aanstelde als de eerste rector (1949-1964). Bij de kerk hoorde een kleine pastorie die in 1952 met een woonkamer werd uitgebreid. In 1956 werd een gedeelte van de gemeenschapsruimte tijdelijk ingericht als internaat voor schipperskinderen, dat na de invoering van de leerplichtwet voor schipperskinderen in 1969 werd vervangen door een afzonderlijk internaatsgebouw in de naaste omgeving.
In 1964 werd rector Engwegen opgevolgd door rector J. Robertz onder wiens rectoraat zich na het Tweede Vaticaans concilie grote veranderingen in de katholieke kerk voltrokken.
Ook de scheepvaart veranderde sterk, waardoor aanzienlijk mimder schippers en dus varende parochianen de lighaven aandeden. Het gestaag teruglopend kerkbezoek, de gebrekkige financiële middelen en het ontbreken van een opvolger voor rector Robertz, noopten het bisdom de Schipperskerk op 18 april 1999 aan de eredienst te onttrekken.
Op de dag af 50 jaar na de plechtige Eerste Steenlegging
waarover deken Haenraets van Sittard toen nog optimistisch sprak als een historische dag waarover nog eeuwen zou worden gesproken.
De sluitingsplechtigheid van de Schipperskerk vond plaats op 12 september 1999 op het plein voor de kerk, waarna de aanwezigen in processie het schippersvaandel volgden naar de kerk van Papenhoven-Grevenbricht, de parochie waaraan het rectoraat werd toegevoegd.
Even leek het erop dat de sterk vervallen Schipperskerk geen bestaansrecht meer had, maar de werkelijkheid was gelukkig anders.
Van het originele glas-in-lood raamwerk, destijds door schippers geschonken, bleven twee gedachtenisramen uit 1955 behouden als hommage aan de verzetslieden en schipperszonen Kees Zwaans en Tonny Kersten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hier in de buurt zijn gesneuveld. Op de ramen, die het sober ingerichte kerkje een kleurrijker aanzien geven, staat de bekende Waterprocessie of Schippersbedevaart uitgebeeld, die van 1946 tot en met 1954 jaarlijks door de schippers werd georganiseerd op het Julianakanaal en in de haven. De ramen werden vervaardigd door kunstenares Varpu Spronken-Tikanayo.
Tot 1954 is Schipperskerk bekend geweest om zijn mooi uitgedoste schepen en schuiten die ieder jaar van heinde en verre naar Schipperskerk kwamen om samen met koren, religieuze groepen en harmonieën de schippersbedevaart en de processie luister bij te zetten. Deze bedevaarten trokken duizenden belangstellenden. Tegenwoordig wordt deze Waterprocessie weer gehouden, zij het vijfjaarlijks (op een zondag eind september, de laatste keer was in 2009). Vier boten met ca. 300 deelnemers waaronder schippers, oud-schippers, schippersweduwen en religieuzen. In konvooi en in gebed, begeleid door muziek en zang, is herdacht dat de schepen in de haven van Schipperskerk ten tijde van de oorlog gespaard zijn gebleven van onheil. Door de sluisdeuren te saboteren, kwam de de schepen in september 1944 droog te liggen. Op 30 september 1944 zou op dramatische wijze blijken aan welke ramp de Bornse schippers waren ontsnapt. Na die dag bliezen Duitse ‘Sprengkommando’s’ immers zo’n 240 schepen in de haven van Maasbracht op. Dat gebeurde ook rond Maastricht en elders op het Julianakanaal. Uit dankbaarheid is destijds de eerste waterprocessie georganiseerd.